info@cliqi.com | 058 – 203 74 22

Online strategie

Een online strategie is essentieel voor het lanceren van jouw merk, product of dienst in het online spectrum van ontelbare websites, shops, marketplaces en social media platformen. Een online strategie geeft je bedrijf een duidelijke richting. Het zorgt ervoor dat resultaten meetbaar zijn. Hoe ontwikkel je anno 2020 een online strategie? Op deze pagina lees je meer over het creëren van een online marketingstrategie. Je treft een voorbeeld van zo’n strategie in een model, en er wordt uitgelegd waarom je een online marketingstrategie vandaag de dag dient te gebruiken. 

Home » Online strategie
Online strategie

Online marketingstrategie

Met een online marketingstrategie bepaal je de online marketingdoelstellingen op lange termijn, de richting van je handelswijze op internet en de online middelen om dit doel te bereiken. Door een online marketingstrategie op te stellen breng je voor jouw bedrijf in kaart welke processen je wilt gaan inzetten en waar de prioriteiten liggen. Uiteindelijk zorgt dit voor een fundament dat essentieel is voor het behouden van een eenduidige visie van jouw bedrijf. 

Om je online marketingstrategie echt succesvol te laten zijn is het van essentieel belang dat je hierin heldere doelen, prioriteiten en keuzes maakt. Als je deze voorgaande elementen niet nastreeft dan is het lastig om je online doelen te behalen. Op deze manier schiet je met hagel en ga je niet de juiste doelgroep aanspreken, het juiste kanaal benutten of de beste middelen gebruiken om je online marketingdoelen te halen.

Online marketing strategie model

Er zijn verschillende online marketingstrategie modellen om je online marketingstrategie volledig uit te schrijven en te visualiseren. De Balanced Scorecard is een voorbeeld van een online marketingstrategie model dat je kan gebruiken. De BSC is een strategisch plan en management systeem. Naast de BSC kun je ook gebruikmaken van het REAN model. Het REAN®-model richt zich op de verschillende fases in de customer journey van de klant. 

Wat is een Balanced Scorecard?

De Balanced Scorecard van Kaplan en Norton is een strategisch plan en managementsysteem dat veelvuldig wordt ingezet door bedrijven om bedrijfsactiviteiten af te stemmen op de marketingstrategie van het bedrijf, met als doel zowel interne als externe communicatie te verbeteren en prestaties van het bedrijf te controleren ten opzichte van de strategische doelen. 

Ben je op zoek naar een sterke online marketingstrategie voor jouw B2C of B2B webshop? Onze internet strategen helpen je verder!

Balanced Scorecard

Wat is het REAN®-model? En hoe pas je dit toe?

Het REAN®-model bestaat uit 4 verschillende fases binnen de customer journey:

  • REACH fase

De REACH fase staat voor het creëren van bekendheid van jouw product, dienst of merk. 

  • ENGAGE fase

ENGAGE staat voor het enthousiasmeren en inspireren van je doelgroep. Merkwaarden en merkbeleving creëren zijn belangrijk voor jouw bedrijf. 

  • ACTIVATE fase

ACTIVATE-fase is het activeren van jouw ultieme klant. Door de doelgroep te activeren komt deze tot een bepaalde online actie, oftewel er wordt een conversie gerealiseerd. De ACTIVATE-fase is meetbaar en belangrijk. Wat zijn bijvoorbeeld de kosten per conversie? Welk kanaal is het meest winstgevend? Investeren in linkbuilding of de kosten drukken in Google Ads?

  • NURTURE fase

Nurturing is belangrijk voor elke ondernemer. Het werven van nieuwe klanten is 

niet alleen kostbaar maar ook tijdrovend. Bestaande klanten kunnen eenvoudigweg via remarketing of andere kanalen aangesproken worden om een tweede aankoop te verrichten. 

  • RE-ENGAGE fase (unieke uitbreidingsfase van: CliQi)

Nadat de eerste of tweede bestelling heeft plaatsgevonden is het van belang dat de klant jouw product, merk of dienst niet vergeten is. Hoe blijf je op het netvlies van de klant? Hoe creëer je een product, dienst of merk dat niet snel vergeten wordt? Door middel van e-mailmarketing kun je consumenten blijven inspireren en door middel van mooie visuals kan jouw product of dienst zichtbaar blijven voor de klant.

REAN®-model
REAN-Model

Voorbeeld van een online marketingstrategie

Nu je weet wat je wilt doen en wilt bereiken is de volgende stap het opstellen van een online marketingstrategie. Een duidelijk plan is belangrijk. Er is immers een legioen aan mogelijkheden vandaag de dag. Je kan bijvoorbeeld kiezen om een contentstrategie te schrijven, linkbuilding strategie te creëren of een AdWords campagne op te zetten. Een duidelijke online marketingstrategie zorgt voor het varen van de juiste koers en het houden van overzicht (helicopterview). 

De inhoud en omvang van een online marketingstrategie zijn voor elk bedrijf uniek. Het is belangrijk om in één opslag een duidelijk overzicht hiervan te hebben. In welke fase bevindt ons bedrijf zich, wat dient er te gebeuren om een doel te behalen en wie is er verantwoordelijk voor? Een roadmap is dan een handig hulpmiddel. Een roadmap is een strategisch plan dat een doel of gewenste uitkomst definieert en de belangrijkste stappen of mijlpalen beschrijft die nodig zijn om dit te bereiken.


Strategisch online advies nodig voor jouw bedrijf?

CliQi heeft veel ervaring in het ontwikkelen van een online marketingstrategie in verscheidene branches.

Waarom is een online marketingstrategie noodzakelijk?

Het online marketing landschap ontwikkelt zich razendsnel waardoor je al gauw achter de feiten aanloopt. Daarnaast heb je er niets aan om waardevolle data over je gebruikers te verzamelen en vervolgens niet te benutten. Dan laat je kansen liggen. Het opstellen van een sterke online marketingstrategie kan alleen door te allen tijde alert te blijven en voortdurend aandacht te besteden aan het naleven van je uitgewerkte strategie. Online marketing biedt onnoembaar veel mogelijkheden, maar het is aan jou om dit ten volle te benutten.

Online strategie

Meer weten over Online strategie

Neem contact met ons op voor meer informatie, een offerte op maat, of antwoorden op al jouw online marketing vraagstukken.

 

Online strategie

Waarom CliQi

• Samen bouwen we de digitale strategie die jouw merk onderscheidt
• CliQi is dé online groeipartner voor jouw onderneming
• We zijn er ook voor de kleine MKB bedrijven in Nederland!
• CliQi is 7 dagen per week bereikbaar om alle vragen op te lossen