info@cliqi.com | 058 – 203 74 22

Linkbuilding strategie

Linkbuilding is niet eenvoudig en is een arbeidsintensief proces. Het is namelijk specialistisch werk en ontzettend moeilijk. Dat is de reden waarom de meeste mensen moeite hebben om maandelijks nieuwe dofollow backlinks naar hun site te bouwen, ongeacht de tactiek die ze gebruiken. Klinkt dit zoals jij het momenteel ervaart? Je bent dan op de juiste plek terechtgekomen.

Home » Linkbuilding strategie
Linkbuilding strategie in 2021

Een succesvolle linkbuilding strategie in 6 stappen

Dit artikel bevat geen miljoen linkbuilding strategieën voor het opbouwen van links. Maar in plaats daarvan heeft CliQi een heldere strategie/stappenplan samengesteld om een linkbuilding strategie op te zetten. Tactieken die gemakkelijk te repliceren zijn voor jouw website. Tactieken die do-follow backlinks opleveren, die op hun beurt verkeer naar jouw website leiden en de inkomsten voor jouw bedrijf verhogen.

Backlinks zijn belangrijk voor je SEO strategie. En linkbuilding moet daarom zeker deel uitmaken van je holistische SEO-strategie. Maar wat nog belangrijker is, linkbuilding zou onderdeel moeten zijn van jouw groeistrategie, als onderneming. Backlinks helpen je namelijk om rechtstreeks verkeer naar je website of webshop te genereren.

Linkbuilding is een onderdeel van jouw online groeistrategie. 

Klantcase: Voor onze klant thebagstore.nl hebben wij ook een geoptimaliseerde linkbuilding strategie toegepast. Thebagstore groeide in 2 jaar tijd van 20.000 organisch verkeer naar meer dan 47.000 organisch verkeer per maand door middel van effectieve linkbuilding campagnes.

Linkbuilding strategie

Wat is een linkbuilding strategie?

Een linkbuilding strategie is een belangrijk onderdeel van elke succesvolle SEO-strategie. In een linkbuilding strategie vindt je een gestructureerde stappenplan om nieuwe backlinks te genereren naar jouw website. Een linkbuilding strategie is specifiek gericht op het genereren van nieuwe backlinks in een specifieke industrie. Iedere linkbuilding strategie heeft een eigen specifieke aanpak. De belangrijkste redenen waarom je ervoor moet zorgen dat je als bedrijf je sterk moet richten op linkbuilding zijn:

 • Je scoort hoger in de organische posities in Google en andere zoekmachines.
 • Google crawlt je pagina’s sneller en nieuwe pagina’s indexeren sneller in Google en andere zoekmachines.
 • Je zult als bedrijf meer geloofwaardigheid en betrouwbaarheid krijgen als je hoog positioneert in Google organische zoekresultaten.
 • Je kunt profiteren van gericht verwijzingsverkeer naar je website.
 • Als je in de topposities (top 4) van Google positioneert genereer je omzet en vele leads gebaseerd op de producten en/of diensten van jouw bedrijf.

De zes belangrijkste stappen van een succesvolle strategie voor linkbuilding

 1. Leer je doelgroep kennen
 2. Maak een lijst met websites die jouw gewenste doelgroep aanspreken
 3. Schrijf geweldige content over jouw bedrijf en/of producten/diensten
 4. Match de content die je hebt geschreven met deze websites waar je graag een blogartikel op wil plaatsen of een losse link
 5. Neem contact op met de website-eigenaren
 6. Gebruik sociale media om de content te versterken, zodat je nog meer verwijzend verkeer genereert. 

Linkbuilding strategie – Stap 1 – Leer je publiek beter kennen

Belangrijkste onderdeel van een linkbuilding strategie is om je doelgroep te leren kennen. Je moet daarom twee dingen weten: wie is op dit moment mijn doelgroep en hoe ziet mijn ideale persona eruit. Voor onze klantThebagstore.nl (webshop in tassen) begon CliQi bijvoorbeeld met een publiek dat voornamelijk bestond uit tassen liefhebbers, maar CliQi streefde ernaar een publiek te bereiken dat bestond uit een algemenere groep, zoals vrouwen die van shoppen houden. We hebben toen de content van Thebagstore aangepast aan deze nieuwe groep mensen, maar om deze ‘nieuwe’ doelgroepen te bereiken waren ook links van andere websites naar onze nieuwe content belangrijk. 

Linkbuilding strategie – Stap 2 – Maak een lijst met websites die je doelgroep of gewenste publiek aanspreken

Als je een duidelijk beeld hebt van je huidige en gewenste doelgroep, kun je een lijst samenstellen met websites die je mogelijk kunnen helpen bij het bereiken van nieuwe en relevante verwijzende bezoekers. Handig is ook om websites te zoeken die al eerder naar de gewenste doelgroep hebben verwezen d.m.v. backlinks. Elke doelgroep heeft een aantal websites waar zij het liefst naar surfen. 

<BANNER CTA: CliQi maakt gebruik van geavanceerde data tools om relevante domeinen te vinden in elke markt van Nederland. Hulp nodig bij het vinden van nieuwe backlinks? Wij helpen je graag op weg.>

jouw bedrijf en/of producten/diensten

Je hebt maar ÉÉN linkbuilding-strategie nodig: creëer iets ‘link waardig’. Wij weten dat dat hetzelfde advies klinkt dat je al miljoenen keren hebt gehoord, maar het is waar. Dat betekent niet dat je monsterlijke blogposts (+5000 characters) of interactieve handleidingen dient te publiceren, zoals anderen willen doen geloven. Voor sommige bedrijven is het product of de dienst op zichzelf “linkbaar”. 

Voorbeeld: Ahrefs krijgt bijvoorbeeld duizenden links vanwege de tools die zij maken, niet de artikelen die zij publiceren. Kijk maar eens naar het aantal links dat Ahrefs heeft ontvangen op de tool: Keyword Explorer:

Dé Linkbuilding Strategie voor topposities in Google!

Linkbuilding strategie – Stap 4 – Match content met potentiële link targets (websites)

Als je een geweldige blogpost of infographic hebt geschreven dien je een duik te nemen in de lijst die je hebt gemaakt als onderdeel van je groeistrategie (stap 2). Kies websites uit die lijst die mogelijk linken naar het artikel dat je hebt geschreven. Als je een long tail-zoekwoord benadering hebt (schrijven over niche-onderwerpen), is het aantal websites dat geschikt is om naar je blogbericht te linken, klein. Maar als je een bredere doelgroep aanspreekt met content dat op vele websites past is de content op vele websites te plaatsen.

Belangrijk is om je best te doen om die websites te vinden die echt passen bij het specifieke onderwerp van je blogpost of artikel. Deze websites zullen waarschijnlijk zeer bereid zijn om te linken, aangezien je blogpost echt bij de inhoud past van de website. Wat nog belangrijker is, bezoekers die naar jouw website komen via die link, zullen echt geïnteresseerd zijn in het onderwerp van jouw artikel (waardoor de kans op conversie en terugkerende bezoeken veel groter wordt).

Linkbuilding strategie – Stap 5 – Neem contact op met de website-eigenaren

Wanneer alle content klaar is om te versturen dien je op een creatieve manier de website-eigenaren te benaderen. Vertel in een korte pitch meer over de content, tool, infographic of het product die je wenst te publiceren. De meeste website-eigenaren zullen graag de content publiceren wanneer het in de tone-of-voice van het domein geschreven is. Je kunt gewoonweg e-mail gebruiken, maar in veel gevallen is een telefoontje ook een prima manier om contact met de website-eigenaar op te nemen. Zorg ervoor dat je op een persoonlijke manier contact opneemt, stuur nooit geautomatiseerde e-mails. Geautomatiseerde e-mails komen 9 van de 10 keer in de prullenbak merken wij!

Linkbuilding

Linkbuilding strategie – Stap 6 – Gebruik sociale media voor extra promotie

Als je content origineel en goed gestructureerd is, kun je ook via social media een nieuwe doelgroep bereiken (en backlinks genereren). Zorg ervoor dat je de blogartikel deelt op Instagram of Facebook, stuur misschien de blogartikel door naar specifieke personen van wie je denkt dat ze je artikel leuk vinden en gaan delen. Instagram is ook een geweldige manier om meer naamsbekendheid te krijgen met al je nieuwe content ideeën. Doordat vele mensen je content gaan delen stijgen de kansen dat zij jouw artikel gaan herplaatsen met dofollow backlinks. 

Conclusie: linkbuilding is een groeistrategie

Een succesvolle linkbuilding strategie genereert vele backlinks naar jouw website, waardoor je op vele organische posities in Google automatisch gaat stijgen. Een (welkome) bijkomstigheid is dan de stijging in verwijzend verkeer door alle promotie op social media. Door stap voor stap de linkbuilding strategie uit te voeren groeit jouw domein en automatisch jouw bedrijf in omzet en organisch verkeer. 

Meer weten over Linkbuilding

Neem contact met ons op voor meer informatie, een offerte op maat, of antwoorden op al jouw online marketing vraagstukken.

 

Waarom CliQi

• Samen bouwen we de digitale strategie die jouw merk onderscheidt
• CliQi is dé online groeipartner voor jouw onderneming
• We zijn er ook voor de kleine MKB bedrijven in Nederland!
• CliQi is 7 dagen per week bereikbaar om alle vragen op te lossen